Måndag!

Godmorgon måndag!
Hoppas du har haft en fin helg! Jag vaknade strax efter 05.00 imorse och kunde inte sova längre så jag har haft en lugn morgon med tända ljus, kaffe och nyhetsmorogn. Men nu ska jag starta denna dagen och jag ville först skriva här på bloggen. Först och främst så har jag frukostbilder från helgen. Hur gott är det inte med helgfrukost?! Älskar att ta gott om tid och äta en stor och lyxig frukost på lördag och söndag när man ofta inte har någon tid att passa. Denn helgen blev det sklart gott kaffe, även over night oats/chia med frukt/bär, granola, grovt bröd, pålägg, grön juice och kokta ägg. 
 
På söndag är det första advent. Jag blev sugen på att baka mina mjölkfria lussekatter, så det ska det bli. Vill du testa mitt recept så lägger jag in det i slutet på detta inlägg. 
Ha en fin måndag och vi hörs under veckan!
 
 
 
 
 
 
 
 
Mina lussekatter ska ni få receptet på, de är helt mjölkfria och jag har några expertknep som jag vill dela med mig av för att man ska få så saftiga lussekatter som möjligt. 
  • Blötlägg russinen i vatten i 30 minuter innan så att de inte drar ut vätska från bullen vilket gör lusekatterna torrare.
  • Mortla saffranen med 1 tsk socker och häll sedan på lite sprit (rom) vilket drar ur saffranssmaken och den blir kraftigare.
  • Arbeta degen länge i bakmaskinen, minst 15 minuter efter att allt mjöl är i. Och det är en annan sak, ha inte i för mycket mjöl, låt degen istället gå länge i maskinen så blir den smidig, och det bildas mycket glutentrådar.
  • Smält INTE smöret, ha istället i rumsvarmt smör så blir bullarna saftigare.

Lussekatter – mitt bästa mjölkfria recept

Receptet ger cirka 40 lussebullar!

2 paket saffran (á 1/2 g)
2 dl socker
1 msk rom
1 dl russin
50 g jäst
175 g rumsvarmt mjölkfritt smör
5 dl rumsvarm havremjölk ("i kaffe" som är något fetare)
800 g vetemjöl (cirka 13.5 dl)
1 ägg, till pensling

1. Stör saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rommen och rör om. Låt stå i 30 minuter.
2. Lägg russinen i blöt och låt stå i 30 minuter.
3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt rom i en köksmaskin med degkrok. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Sila bort vattnet från russinen.
5. Ta upp degen på en försiktigt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut den till lussebullar, cirka 40 stycken enkla. Tryck i russinen.
6. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Ställ in bullarna mitt i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda bullarna i ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.