Kanelbullens dag

Hej bloggen! 
 
Idag är det kanelbullens dag, jippie, jag som älskar kanelbullar. Jag har redan ätit kanelbullar både måndag och tisdag denna veckan samt jag ska äta en till fikan idag med innan jag reser till Norge. 
Här kommer rolig fakta som du inte vissta om kanelbullens dag (infon är från mittkök.se) även några tips på hur du lyckas med baket. Sen bjuder jag på mitt bästa recept, det är inga "nyttigare" bullar men dom är mjölkfria och väldigt goda!

Firar du kanelbullens dag – då kan du briljera vid fikabordet med lite kunskaper om den speciella dagen.

1. Då firas dagen
Kanelbullens dag inträffar varje år den 4 oktober och är en årlig temadag som många anser är helig. I år fyller dagen 18 år!

2. Så många bullar går åt
Det säljs cirka 8 miljoner kanelbullar på kanelbullens dag!

3. Då infördes dagen
Kanelbullens dag infördes 1999 av Hembakningsrådet med syftet att uppmärksamma Sveriges bulltradition men också för att öka försäljningen av jäst, mjöl, socker och margarin.

4. Kanelbullens historia
Kanelbullar är vanliga bakverk i norra Europa och i USA. Men visste du att kanelbullen härstammar från Sverige och kom fram i början av 1900-talet efter att Sverige blivit självförsörjande på både vetemjöl och socker? I de svenska hushållen började man då att baka söta vetebröd något som tidigare bara varit en lyxvara. I och med detta uppfanns kanelbullen!

5. Gott krigsslut
Efter första världskriget ökade kanelbullens popularitet i Sverige då tillgången på ingredienserna ökade.

*******************************************************************************************
3 tips för bättre kanelbullar: 
  • Smält inte smöret! Då behöver du nämligen mer mjöl för att göra bulldegen stabil. Jobba in rumstempererat smör istället! 
  • Använd helst hushållsassistent. Glutentrådarna behöver jobbas fram och det är de som gör att du får en ljuvligt luftig bulle sen när du skjutsar in dem i ugnen. Börja på låg hastighet och öka upp tills degen är riktigt smidig och du kan dra i den utan att den spricker. 
  • Snåla inte med fyllningen för belöningen blir nämligen godare och saftigare bullar! Snåla inte med kanelen i fyllningen, mycket kanel behövs!
Mina bästa mjölkfria kanelbullar, ger ca 25-30 bullar.
 
Vetedeg: 
30 g jäst
250 g mjölk ikaffe (oatly) (2,5 dl)
570 g vetemjöl (9,5 dl)
3 g salt (0,5 tsk)
5 g malen kardemumma
90 g strösocker (1 dl)
55 g ägg (1 st)
110 g mjölkfritt smör, rumstempererat
1 ägg, till pensling
pärlsocker, att strö på
 
Kanelfyllning: 
10 g vaniljsocker (1 msk)
1 msk strösocker
1 msk florsocker
30 g kanel (0,5 dl)
150 g mjölkfritt smör, rumstempererat
 
  1. Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.
  2. Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
  3. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.
  4. Blanda vaniljsocker, florsocker, strösocker, kanel och rumstempererat smör till en slät fyllning.
  5. Kavla ut degen 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och vik degen i ett treslag, sporra ut remsor som du tvinnar till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vill du inte göra knutar då kavlar du ut degen 3-4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. skiva till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö över råsocker. Grädda i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lillemmish - mode - inspo - mamma

så gott :) mums!

kramiss