Bulgogi, Koreansk taco!

Hej Fredag! 
 
Helg igen och denna veckan har varit den mörkaste på länge. Det härliga är att solen har visat sig varje dag så det gäller att försöka gå ut mitt på dagen och få lite solljus för att fylla på med energi för de mörka eftermiddagerna och kvällarna. Jag har ett recept på koreansk taco till er. Man kan använda vilket kött man gillar i detta receptet och även kyckling går bra. Jag gillar det asiatiska köket väldigt mycket så detta är en perfekt variation till den vanliga tacon.  
 
 

Bulgogi, 4 port

Kött

600 g hel entrecôte eller annat kött
1/2 dl ljus soja
1 msk strösocker
1 msk sesamolja
1/2 päron, rivet
2 msk vitt vin
1 klyftor vitlök, riven
neutral rapsolja, att steka i

Sesammarinerade böngroddar

150 g färska böngroddar (från mungbönor)
1,5 tsk salt
2 tsk sesamolja
2 tsk rostade sesamfrön

Gochujangmajonnäs

1-2 msk sriracha eller sambal oelek
1 tsk sesamolja
1/2 klyfta vitlök, riven
1 salladslökar, fint skivade
1 dl majonnäs (gärna hemmagjord)

Till servering

kokt basmatiris
3 olika sorters salladsblad, såsom gemsallad, krispsallad och huvudsallad
kimchi (hemgjord eller köpt)
 

Gör så här

  1. Kött: Blanda alla ingredienser till marinaden. Skiva köttet så tunt det går och lägg det i marinaden. Låt stå i minst 30 minuter, gärna över natten.
  2. Stek sedan köttet, lite i taget, på en riktigt het panna i lite rapsolja. Om man steker för mycket på en gång kokar det istället för att stekas, så undvik det!
  3. Gochujangmajonnäs : Blanda samman gochujang, majonnäs, vitlök, salladslök och sesamolja.
  4. Böngroddar: Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön. Lägg i en skål.
  5. Servering: Servera det nystekta köttet med gochujangmajonnäs, ris, kimchi, spenat och böngroddar samt salladsblad att lägga allt det goda i. Ät gärna med händerna!