Lakritskärlek

Jag älskar lakrits och det börjar bli populärt i att smaksätta med och dyker upp i oväntade smakkombinationer. Här kommer en liten skola om vad lakrits egentligen är:
  • Lakrits utvinns i rötterna av växter av släktet glycyrrhiza. Rötterna hackas och mals till ett pulver som kokas i vatten till en massa som sedan formas till stänger. Detta kallas rålakrits.
  • Lakrits är ett vanligt smakämne i godis och läkemedel, men förekommer även i till exempel likör och glass. Produkter med lakritssmak kan även innehålla anis som ersättare eller smakförstärkare till lakrits. I godissammanhang kallas lakrits ibland sötlakrits. Detta för att särskilja smaken från saltlakrits som innehåller det konstgjorda saltet salmiak. I Europa produceras lakrits främst i Spanien, Italien och Turkiet.
  • Lakrits var förr en medicinalväxt. Lakritsrot såldes även på apotek så sent som på 1970-talet. Smal grenliknande rot som vid tuggning och med saliv ger den typiska lakritssmaken tillika med fibrer då den långsamt mjukas upp. Det finns studier på djur som påvisar att ämnet glycyrrhizinsyre som finns i lakrits kan ha anticarcinogena effekter, det vill säga cancerförebyggande egenskaper.
  • Överkonsumtion av lakrits - mer än 50 gram per dag - kan hos känsliga personer ge upphov till skadliga effekter, på grund av att glycyrrhizinsyra hämmar enzymet 11β-HSD2 som omvandlar kortisol till kortison. Kontinuerligt intag kan orsaka kaliumbrist, ödem, högt blodtryck och förändringar i nivån av hormoner som reglerar saltbalansen. De flesta som överkonsumerat drabbas lindrigt, men i sällsynta fall förekommer livshotande besvär. I Sverige inträffar varje år ett tiotal fall av lakritsförgiftning.
  •  Här kommer ett recept på Lakritscupcakes:
    Cupcakes100 g smör, 1 dl vetemjöl (60 g) ,1 dl kakao (45 g), 2 msk lakritspulver eller 5–10 krossade turkisk peppar, 1 tsk bakpulver, 3 st ägg, 2 dl strösocker, 1 dl mjölk. Topping275 g mörk choklad, 3 dl vispgrädde, 1 msk honung, 1 msk lakritspulver eller 3–5 krossade Turkisk peppar, 25 g smör, rumsvarmt, Engelsk konfekt eller liknande lakritsgodis till dekor. 

    1. Cupcakes Smält smöret. 2. Mät upp och blanda mjöl, kakao, lakritspulver och bakpulver. 3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. 4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk. 5. Vispa försiktigt ihop till en slät smet. 6. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 20 minuter. 7. Låt svalna. 8. Topping Hacka chokladen ganska fint. 9. Koka upp grädden med honungen och lakritspulvret, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. 10. Rör tills all choklad har smält. 11. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. 12. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. 13. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård. 14. Spritsa en tryffeltopp på varje cupcake och dekorera gärna med engelsk konfekt.