Mandel- och blåbärsgrottor

God morgon!
 
Hoppas allt är bra med dig och att du har en bra vecka såhär långt!
Jag har varit lite kreativ i köket den senaste tiden och mer kommer det bli denna veckan. Det känns kul då jag på länge inte har lagat så mycket mer mat än vardagsmat. Det går i perioder för mig, med att ha lust att laga mat och skapa nya recept och det har kommit tillbaka lite nu vilket är mycket trevligt. 
 
Dessa kakorna är en dröm om man fgillar mandel och en nötig smak. De är lätta att göra och går att förvara i frysen. Tips är att göra fler på en gång och ha det hemma, perfekt när man får fikabesök. 
 
Mandel- och blåbärsgrottor, ca 20 st. 
2 dl havregryn (välj glutenfria vid behov)
2 dl mandelmjöl
1 msk maizena
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 färska dadlar
2 msk mandelsmör
2 msk havremjölk
1/2 dl kallpressad kokosolja (smält)
3 msk bara bär blåbärssylt (eller egen sylt)
 
Sätt ugnen till 150 ° C. Mixa havregrynen tills ett mjöl i en mixer. Tillsätt resten av de torra ingredienserna. Kärna ur dadlarna. Tillsätt dadlarna i den torra blandningen och pulsa till smulig konsistens. Tillsätt mandelsmör, kokosolja och havremjölk. Blanda tills det blir en deg. Du kanske behöver addera mer havremjölk för att få degen att hålla ihop. Rulla degen till ca 20 små bollar. Lägg dem på en bakplåtskädd plåt och tryck till dom lätt med din handflata, avsluta med att göra ett "hål" med tummen. Fyll i hålet med blåbärssylten. Baka i ugn i 15-18 minuter tills den är lätt brun och fast under. Var inte rädd om kakorna verkar smuliga när de tas ur ugnen, de blir mer fasta när de svalnar. Förvara i en lufttät behållare i kylskåpet i eller i frysen.