Mellanmål

Hej bloggen!

Nu var det på tok för länge sedan jag uppdaterade här. Idag har jag planerat ett inlägg med tips på mellanmål. Jag får ofta frågor om vad man ska äta till mellanmål som är nyttigt, mättande, enkelt, snabbt och gott.
Vi börjar med varför man ska äta mellanmål! Mellanmål behövs för att man ska ha en jämn energinivå under hela dagen. Genom att äta regelbundet och äta mat som är av bra kvalité (såsom grönsaker, frukt och fullkornsprodukter), blir blodsockerkurvan jämnare. Sockerrika produkter, som man ofta blir sugen på när blodsockret är lågt, får sockerkurvan att skjuta i höjden – men den dalar lika fort och man blir snabbt hungrig igen. Därför är det viktigt att fylla på med bra och näringsrika mellanmål så att man inte får dessa dippar och toppar.
Jag får ofta kommentaren att många av mina kunder tycker dom äter så ofta och mycket mat och är då rädda att gå upp i vikt.
Mitt svar på detta är att man inte ska vara rädd för att äta sig mätt så länge man väljer rätt typ av mat. Vi måste skilja på energirik mat och näringsrik mat. Det finns mat som är energirik och det innebär att det ger mycket energi (kalorier) exempel på det är: läsk, godis, feta såser (bearnaise), friterad mat. Sen finns det näringsrik mat som ger mycket näring av och som man kan äta utan att få i sig mycket energi, exempel på det är: grönsaker, baljväxter, magert protein: kyckling, torsk, skaldjur, kvarg, keso osv. Det finns också livsmedel som är både energirika och näringsrika: lax, avokado, nötter, frön, ägg. Det vi vill äta är mycket av den maten som är näringsrik och även addera de livsmedel som är både energirika och näringsrika. Men undvika de livsmedel som endast är energirika, så kallade tomma kalorier.

Förslag!

  • Helst bör ditt mellanmål innehålla protein, kolhydrater och fett (precis som huvudmåltiderna), men det viktigaste är att du äter mellanmål över huvud taget. 
  • Att äta protein till varje måltid är extra viktigt för att det mättar bra och är viktigt om man tränar.
  • Naturell keso med en frukt, satsa på en 250 g kesoburk
  • Proteinrik smoothie: 2 dl kvarg, 1 dl lättmjölk + valfri frukt/bär.
  • Oststavar gjorda på 10 procentig ost (ca50-70g) och en frukt till.
  • Rostbiffrullar med färskost, bred mager färskost på rostbiff eller kalkon och rulla till en rulle. Ät med en frukt till
  • Makrill i tomatsås (125 g) och morotsstavar (2 morötter).
  • Två kokta ägg på knäckebröd
  • Morotsstavar + gurkstavar med hummus (köp en burk och ta med)
  • Drickkvarg (osötad) + en banan
  • Trailmix: 30 g rostade sojabönor, 15 g mandlar (eller andra nötter/frön), 15 g torkad frukt. 
  • Bananplättar: 2 ägg, 1 banan, salt kanel. Rör ihop allt och stek i lite olja. Servera med keso/kvarg/sojakvarg och bär. 
  • Kesoplättar: 125 g keso, 1 ägg, 0,75 msk fiberhusk eller dinkelmjöl, salt, vaniljpulver. Blanda keso och ägg. Tillsätt fiberhusk/dinkelmjöl, salt och vaniljpulver. Stek i lite olja. 

Fler förslag hittar du under kategorin Mellanmål, där finns alla mina tidigare recept på mellanmål.
Ha nu en fin helg <3