Dieter/kostråd

Hej bloggen!
 
Nu var det längesedan sist igen. Tiden går alldeles för fort, jag hinner inte riktigt med. Idag är det fredag igen och jag vet inte var denna veckan tog vägen. Dte har varit både fettisdagen och alla <3 dag. Inget jag direkt firar och jag gillar inte ens semlor. En av mina kollegor har gjort ett recept på nyttigare semla eller rättare sagt hon kallar det stemla jag länkar till det HÄR.
 
Det är mycket prat om olika dieter nu såhär i början på ett nytt år. Jag förespråkar inga dieter till mina kunder utan det går bra att nå sina mål med vanlig näringsrik mat och träning. För det är just mat och träning som vi själva kan påverka enklast och på så sått uppnå resultat på kroppen. Sen är det flera andra faktorer som spelar in och påverkar hur vi ser ut och hur mycket vi väger. Det finns två saker som gäller ALLA dieter: 
1. Alla dieter (oavsett vad du ska äta/inte ska äta) fungerar om du ligger på ett kaloriunderskott. Alltså äter mindre än vad ditt kalorinbehov är. 
2. Alla dieter fungerar så länge du följer dom men slutar att fungera när du inte följer dom. 
 
Detta innebär att det inte är en långsiktig lösning att hoppa på olika dieter utan det bästa är istället att jobba på en livsstillsförändring som håller på sikt och som ger dig en bättre hälsa. Så varför är det så många som hoppar på dieter och inte jobbar på långsiktiga mål istället? 
Att göra en livsstilsförändring är jobbigt och tar tid, många har alldels för lite tålamod, vill ha snabba resultat och väljer därför mer extrema dieter som gör att man snabbt går ner i vikt. 
Är det bra för kroppen? Nej och många studier visar på att man går upp vikten igen och ofta lite mer är vad ens startvikt var dessutom så det är ingen bra lösning någon gång. 
 
Så därför vill jag slå ett slag för vanlig bra mat. Vad är det då? Vi pratar om Makronutrienter: kolhydrater, fett och protein. Mikronutrienter: vitaminer och mineraler. Vi behöver få i oss av alla dessa och genom att äta verierat och av olika livsmedelsgrupper så får vi i oss bra näring. 
- Kolhydrater: Välj fiberrika kolhydrater: knäckebröd, grovt osötat bröd, rotfrukter, quinoa, råris, potatis/sötpotatis, grönsaker, havregryn, havrekli tillexempel. 
- Protein: Välj magert protein: variera mellan fisk, fågel, kött och vegetariska proteinkällor: kyckling/kalkon, torsk, sej, tonfisk, lax, makrill, magert rött kött, viltkött, tofu, sojaprotein, baljväxter, linser, magra mejerier: kvarg, keso, mager ost, yoghurt och mjölk. 
- Fett: Välj fleromättat fett och enkelomättat fett i första hand: rapsolja, olivolja, linfrön, chiafrön, avokado, fet fisk, nötter, frön, oliver. 
 
Det var allt från mig idag! Ha nu en skön helg <3 
 
 
 
 

Mer frukt/grönt i vardagen

Hej bloggen!
 
Jag får många frågor nu i början på året om vad man ska göra för att äta bättre och nå sina mål. Det är alltid så här i början på året då många vill uppfylla sina nyårslöften om ett hälsosammare liv och jag gillar engagemanget. Därför tänkte jag idag prata om hur man får in med grönsaker och frukt i vardagen. 
 
Rekommendation: 500 g /dag!

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter 500 g frukt, bär och grönsaker per dag. Det motsvarar ungefär 3 frukter och två rejäla nävar med grönsaker. Men ät gärna lite mer grönsaker än så.

Utav dessa grönsaker är det sedan bra om hälften är grova så som broccoli, all sorts kål, lök och morötter. Välj gärna frukt och grönsaker efter säsong, det blir både godare, billigare och mest miljösmart. 

Mitt första tips är att mixa ner frukt och grönsaker i smoothies, det är ett snabbt och enkelt sätt. Jag föredrar smoothies före att man juicar då fibrerna finns kvar när man mixar en smoothie. Basera dom gärna på mer grönsaker än frukt. 

 
 
Grönsaker som mellanmål: Nedan följer två förslag på goda mellanmål som innhåller grönsaker: grönkålschips och edamamebönor. Enkelt, gott och näringsrikt. 
 
 
 
Addera mer görnsaker i din matlagning. Genom att ha i grönsakerna i middagen/lunchen så behöver du inte tänka på att göra en sallad vid sidan av. Tillexempel: Lägg i linser/bönor i köttfärssåsen och tacofärsen.Riv morötter och kål i köttfärssåsen. Gör "potatismos" med potatis, blomkål, morötter eller sötpotatis. Soppor, grytor och wok är lätta att göra rika på grönsaker. Gör hummus, guacamole, röra på vita bönor som Sås/tillbehör till din middag.
 
 
 

Ha alltid en frukt i väskan! Ha med dig en frukt i väskan för att komplettera mellanmålet. Om du redan äter en hel del frukt, och istället önskar satt äta mer grönsakerna så kan du istället välja: grönsaksstavar, körsbärstomater, selleri och minimorätter.

 Så med dom tipsen hoppas jag att du lättare ska få in mer frukt och grönt i dina måltider och din vardag! 
<3

Vi kämpar för livet 25 februari

Hej bloggen!
 
Det finns inget bättre än att göra det man tycker om mest (instruera gruppträning) och även att göra det för en bra sak. Jag och min vän Frida, som både är min kollega och en av mina bästa vänner, ska hålla i en cykelklass som vi kallar för Joyride. Hela arrangemanget är till förmån för cancerfonden och vårt pass kommer kosta 100 kronor vilket går oavkortat till cancerfonden. Så alla mina vänner och bloggläsare i göteborgsområdet, missa inte denna dagen. Datumet är 25 februari och vi kommer hålla till på STC Backa, Backavägen 3 mellan 09.00-18.00 och vårt pass är 14.00-15.00. 
 
Om vårt pass:
 
Nästa klass ut är med dynamit-tjejerna Frida & Louise!
Såhär beskriver vi dem:
Dessa två blev färdigbakade cykelinstruktörer på samma utbildning för många år sedan. De fann varandra direkt, blev bästa vänner och har sen dess bjudit på så många utmanande och spexiga teamklasser ihop att de själva slutat räkna. De älskar matlagning,(Louise lagar och Frida äter) och pusha varandra genom svettiga träningspass.
 
Frida har en småländsk fotbollsbakgrund men fann ett brinnande intresse för gruppträning då hon flyttade till GBG för 10 år sedan och hamnade på en spinningklass. Redan då visste hon att hon ville inspirera andra genom magin som gruppträning kan erbjuda och på den vägen blev det några år senare.
Idag jobbar hon som utbildare och instruktör inom koncepten Cykel och Crosschallenge på Nordic Wellness och instruerar även Les Mills GRIT Series, Les Mills Sprint, och Rörlighetsklasser.
 
Louise är leg. Dietist och är en riktig fena i köket där hon älskar att pyssla och skapa. Hennes hälsosamma bakverk är nåt alldeles extra och vill ni göra ett eget försök är det hennes blogg ni ska hämta inspiration ifrån.  Hennes brinnande intresse för gruppträningen har funnits sedan tonåren då hon utövat många idrotter. Idag instruerar hon Cykel, Les Mills Sprint samt CX WORX på Nordic Wellness Almedal.
 
Om klassen ”Joyride”:
En klass fylld med fysiska utmaningar som blir nåt extra med dessa tjejers fartfyllda energi och lekfullhet. Tillsammans bygger vi upp en stark teamkänsla som kommer ta oss hela vägen till vårt slutgiltiga MÅL.
 
 
Nedan är när vi temade en cykelklass också för cancerfonden för några år sedan, vi tycker alltid att det är kul att klä ut oss och gör något kul av temat. 
 
Partners in crime, Vi blev vänner som sagt på cykelutbildningen för många år sedan (har tappat räkningen) och är idag både bästa träningsvänner och nära vänner privat. Missa inte vår teamning den 25 februari!
 
 
Trevlig helg!