Fundering!

Hej!
Nu är det verklgien nedräkning till julafton och jag hoppas inte du är allt för stressad. Månag har mycket stress under december och det är mycket som ska hinnas med innnan årets slut, men försk att även varva ner nu inför ledigheter. 
 
Jag jobbar med att förebygga hälsa och att hjälpa människor att hitta sunda och hållbara kostvanor och jag slås av hur mina kunder och även andra människor beklagar sig över hur ohälsosamt de lever nu i december, för mycket sötsaker, avbokade träningspass och ”då har ju inte ens julen börjat”. Ja, december månad är en tid som ofta sätter rutiner ur spel, som ofta innebär en hel del annan mat än den vi annars brukar kalla hälsosam. MEN kan det inte vara hälsosamt att bryta vardagsmönstret ibland och lär inte hälsa fler saker än hur man äter och hur många tärningspass man hinner med? Det fina med december är att vi ägnar mycket tid åt att umgås med våra nära och kära. Socker må inte göra mycket nytta för vår kropp, men vad gör inte en nybakad lussekatt för välbefinnandet?
Vi vet att träning, näringsrik mat och tydliga rutiner ger oss en superbra hälsogrund men om vi någon gång ska ta oss ur det svart-vita tänket kring hälsa, så tror jag att vi behöver se hälsa ur fler aspekter och även i de aktiviteter som många gånger kallas ohälsosamma. Så nu när julen närmar sig passa på och njut av lata dagar på samma vis som du njuter av långpromenaden, känn välbefinnandet av sena middagar med goa skratt likväl som du trivs med dina regelbundna måltider. Se att i en hälsosam livsstil så finns det plats för det mesta – i lagom dos. GOD JUL!
 
 
 

Lucia!

Glad Lucia!
 
Glad lucia alla mina läsare, hoppas du får en riktigt fin dag och att du får lyssna till ljuv luciasång. Jag delar med mig av mitt bästa recept på saffransbiscotti med mandel. Håll till godo!
 
Saffransbiscotti med mandel (ca 30 st)
100 g smör, 1 g saffran, 2 ägg, 5 dl vetmjöl, 1 1/2 dl strösocker, 1 1/2 tsk bakpulver, 2 dl sötmandel eller pistagenötter.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret med saffran i en kastrull (ha i saffranen för att smakerna kommer fram ännu mer om de hettas upp), häll över i en bunke och knäck i äggen, rör ihop. Blanda de torra ingredisenserna i en skål med hel sötmandel, blanda de torra ingredienserna med de blöta och rör/knåda ihop till en fast deg. Dela i tre längder på en plåt och grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Ta ut plåten och sänk temperaturen till 125 grader. Skär i 1-2 cm tjocka skivor och torka biscottin i 10-15 minuter. Förvara torrt!
 
 
 
 

December

Hej vänner!
 
Jag har precis som alla andra i december väldigt mycket att göra och därför har bloggen blivit lidande. Det får bli så ibland så jag inte vill stressa mer än nödvändigt. Förrutom att jag har jobbat i veckorna så har jag även hunnit med en del annat kul på helgerna. 
 
Nedan är en bild från min väns 1:a advendts mys. Hon bjöd på växtbaserat glögg-tilltugg och här på bilden är det: rågbröd med pumpakräm, rödbetsgroddar och grönkålschips. 
 
 
Jag har hunnit med att besöka min bästa vän och hennes killar. Fått se deras nya hus som dom har flyttat till och vi har pratat ikapp som vi brukar göra när vi ses. 
 
 
Julfest på kontoret och jag och Therese (kollega) lagade julmat till alla. Vi gjorde ett helt veganska julbort och nedan på plåtarna så är det: -rostad: pumpa, gulbeta, palsternacka och morot. Masserad grönkål. Saffranskokt durra och rostade pumpafrön. 
 
 
 
 
Till det hade vi en rödbetshummus: man gör en vanlig hummus och sen mixar i förkokta rödbetor. 
Vi serverade även en soppa och gott bröd till. Det var mycket uppskattat.