Kanelbullens dag!

Hej bloggen! 

Idag är det ingen vanlig dag för idag är det kanelbullens dag! Jag som älskar kanelbullar tycker absolut att denna dag förtjänar att uppmärksammas. Att äta en kanelbulle idag kommer inte avgöra din hälsa eller ohälsa, det är dina dagliga rutiner som du har resten av året som är viktigare för en god hälsa. Jag ska dela med mig av ett recept på "nyttigare kanelbullar" utan socker och smör som min kollega Melinda har lagt upp på sin blogg. Hur bra låter inte det?! Receptet passar även perfekt för de som inte tål laktos eller mjölkprotein. Byt ut rågmjölet för att de dessutom ska bli helt glutenfria!

Nedanstående text och bilder är från Melindas blogg: https://kostvetarn.wordpress.com/

img_4296

Jag har starka minnen av när man kom hem efter en lång dag i skolan, öppnade dörren till hemmet och möttes av den fantastiska doften av nybakade kanelbullar! Mamma hade bakat hela eftermiddagen och så fort man kom in fick man en VARM bulle och ett glas mjölk. Det finns säkert flera som känner igen sig i detta minne och med doften av nybakade bullar.

Mina bullar är inte riktigt som de konventionella som mamma brukade baka när jag var liten, men SMAKERNA finns där, jag lovar!

Recept på hälsosamma kanelbullar utan socker

Antal – 8 stycken

Ingredienser deg:

  • 2 st ägg
  • 40 gram kokosolja
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 msk rågmjöl
  • 2 msk sötströ
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 krm vaniljpulver utan socker
  • 1 tsk bakpulver

Ingredienser fyllning:

  • 200 gram fikon (torkade)
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl vatten (cirka)

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Smält kokosoljan och ställ åt sidan.

Vispa ägget pösigt med elvisp tillsammans med sötströ. Rör ner alla torra ingredienser i äggvispen. Vispa även ner kokosoljan och låt stå några minuter (om smeten är för lös, använd lite extra mjöl, degen ska vara lite kletig och fast). Ta fram en muffinsform i plåt och lägg i en klick smet i varje pappersform. Tryck ut en liten grop i mitten av muffinsen.

Ta fram en hushållsassistens eller en blender och mixa fikonen med kanel och lite vatten. Slå på lite vatten i taget tills du fått en slät och tjock smet. Toppa alla muffins med röran och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. När kakorna har fått lite färg och upplevs som ”fasta” är de klara. Avnjut gärna med ett glas mjölk!

img_4295

Energivärde per kanelbulle
Kcal: 186 • Protein: 3,8 g • Kolhydrater: 21 g • Fett: 7,5 g