D-vitamin

Hej bloggen!
 
Det har verkligen varit tyst från mig här på bloggen. Jag har ingen bra anledning till det utan det har bara varit mycket med jobb och annat. Nu sitter jag på tåget mot Skåne och det ska bli kul att träffa familjen i helgen. Nu när hösten är här är det läge att ta upp ett aktuellt vitamin: D-vitamin!

Såhär års är det lätt att man får i sig för lite utav vitamin D. Från och med oktober – mars kan du i princip inte bilda D-vitamin utav solen.

- D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som bildas i huden vid solbestrålning.

- D-vitamin har många viktiga funktioner i kroppen. Bland annat behövs vitaminen för cellernas tillväxt och nervsystemet.

- Vitamin D är även bra för skelettbildningen då det reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna.

- Utöver detta så reglerar den även hormonbalansen, ökar produktionen av testosteron, höjer sexlusten och är bra för fertiliteten.

- Du hittar D-vitamin i berikade mjölkprodukter, i fet fisk och i ägg men den största källan till d-vitamin är solen.

- Under sommarhalvåret får du normalt i dig tillräckligt med D-vitamin. Men det får du inte under hösten och vintern.

- För att tillgodogöra sig D-vitamin från solen så behöver solen stå i cirka 45 grader eller mer för att kunna bilda D-vitamin. Det innebär att från och med oktober - mars kan du i princip inte bilda D-vitamin utav solen.

- Kroppen lagrar D-vitamin i upp till 3 mån. Men om du inte får i dig tillräckligt med D-vitamin genom kosten eller genom tillskott kan du få brist av vitaminet.

- Rekommenderat dagligt intag (RDI) är 10 µg/dag.

Du får i dig din dagliga dos D-vitamin genom att äta något av dessa livsmedel:

34 gram gös
43 gram inlagd skarpsill
48 gram abborre
50 gram lättmargarin
67 gram kantareller
78 gram makrill
80 gram lax
238 gram konserverad tonfisk
2,2 liter vitaminberikad mjölk

Har du koll på hur mycket du får i dig per dag?