Mjölkfria lussekatter

Hej Bloggen!
Vilken härlig lördag det är. Jag har hunnit med en lång promenad i solen, bakat lussekatter och gjort matlådor. Nu väntar jag på att min Sambo ska komma hem från Stockholm och sen ska jag iväg på 90 minute Bikram yoga. 
Det blir med andra ord en väldigt lugn lördag, jag har inga planer efter yogan utan ska bara mysa med god mat och se så mycket bättre på tv:n.
 
Mina lussekatter ska ni få receptet på, de är helt mjölkfria och jag har några exeprtknep som jag vill dela med mig av för att man ska få så saftiga lussekatter som möjligt. 
  • Blötlägg russinen i vatten i 30 minuter innan så att de inte drar ut vätska från bullen vilket gör lusekatterna torrare.
  • Mortla saffranen med 1 tsk socker och häll sedan på lite sprit (rom) vilket drar ur saffranssmaken och den blir kraftigare.
  • Arbeta degen länge i bakmaskinen, minst 15 minuter efter att allt mjöl är i. Och det är en annan sak, ha inte i för mycket mjöl, låt degen istället gå länge i maskinen så blir den smidig, och det bildas mycket glutentrådar.
  • Smält INTE smöret, ha istället i rumsvarmt smör så blir bullarna saftigare.

Lussekatter – mitt bästa mjölkfria recept

Receptet ger cirka 40 lussebullar!

2 paket saffran (á 1/2 g)
2 dl socker
1 msk rom
1 dl russin
50 g jäst
175 g rumsvarmt mjölkfritt smör
5 dl rumsvarm havremjölk ("i kaffe" som är något fetare)
800 g vetemjöl (cirka 13.5 dl)
1 ägg, till pensling

1. Stör saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rommen och rör om. Låt stå i 30 minuter.
2. Lägg russinen i blöt och låt stå i 30 minuter.
3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt rom i en köksmaskin med degkrok. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Sila bort vattnet från russinen.
5. Ta upp degen på en försiktigt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut den till lussebullar, cirka 40 stycken enkla. Tryck i russinen.
6. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Ställ in bullarna mitt i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda bullarna i ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.