Julig granola 2.0

Hej bloggen!
 
Allt väl med er? Imorgon är det 1 december och jag har kommit i riktig julstämning här hemma, pyntat, lyssnar på julmusik och efter denna granolan som jag gjorde igår dofter det pepparkaka i hela lägenheten. 
Jag gjorde en julig granola förra året med stjärnanis som är riktigt god, den hittar ni HÄR.
 
Årets granola är med smak av pepparkaka och här har ni receptet:
 
Julig granola 2.0
500 g valfria gryn (jag använde axas sportgryn)
1 dl blandade frön, hela linfrön, solrosfrön, pumpakärnor
1 dl naturella nötter, cashewnötter, valnötter, mandel
2 msk chiafrön
 
2,5 msk pepparkakskrydda
2 mogan bananer
2 msk honung
2 msk kokosolja
2 äggvitor
en nypa salt
 
1 dl torkad frukt, 2 msk kokos. 
 
Mosa bananen, blanda med smält kokosolja, äggvita, honung, salt och pepparkakskrydda. 
Tillsätt sedan gryn, frön, chia, och grovt hackade nötter. 
Rosta i ugnen 150 grader i 30-40 minuter. 
Ta ut plåter och rör om var 15:e minut. 
 
När granolan svalnat helt, blanda i frukt och kokos och förvara i glasburkar. 
 
 
 
 
 

Vegansk sallad!

Hej!
 
Nu har jag tagit egna bilder från gårdagens middag och den blev helt veganskt (utan mjölkprodukter och animaliska livsmedel). Till salladen serverade jag en hummus och en sås på rostad paprika med chili. MUMS!
Här kommer receptet steg för steg!
 
 
Rå (eko) grönkål som jag "masserade" med apelcis zest + juice av 1/2 apelsin, chiliflakes, salt, peppar, ingefära och olivolja. 
 
 
 
Tillsatta kokt quinoa, amarant, bovete och kvarngryn, även tomater. 
 
Blanda blanda blanda. Dressa med balsamvinäger, flädervinäger, en god olja salt och peppar.
 
 
 
 
 
I glasen hade vi alkoholfritt bubbel med en äppelmust och granatäpplekärnor. 
 
 
 
Innan servering tillsatte jag sötpotatis som jag bakat i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter. 
 
 
TREVLIG HELG!

Vegetariskt

Hej bloggen! 
Jag har börjat äta lite mer vegetariskt och jag gillar det verkligen. Jag tror att alla mår bra av att äta lite mindre kött, både du (för hälsans skull) och planeten då kött står för en stor del av vår miljöpåverkan. Det finns många vegetariska proteinkällor som går att ersätta kött med. Här är mina favoriter: tofu, quinoa, baljväxter, ägg (om man inte är vegan), mejeriprodukter (om man tål det och ej är vegan), tzay, oumph, quorn.
 
Ikväll ska jag ha tjejkväll här hemma och jag ska bjuda på denna enkla salladen:

Ljummen vegetarisk sallad!

  • Quinoamix och kvarngryn som tar ca 10-15 min att koka i salt. 
  • Sötpotatis med chiliflaks och salt i ugn. Rostar skivor av sötpotatis i 200 grader i 20 minuter.
  • Riven vitkål med citron, olivolja, salt.
  • Getost, smulad
  • Granatäpplekärnor.
  • Balndade gröna blad att vända ner inna servering.
  • Hummus som sås till.

Hur enkelt och gott tycker ni det lät? Väldigt mättande dessutom. 

 

 
 bild: mittkok.se
 
Ni ska få mina bilder efter dagens middag!