Quinoa & chai porridge

 
 
 
 
Hej bloggen!
Idag var jag och Jennifer, min rumskompis, och åt frukost på ett nyöppnat ställe här i New farm. Det var en regning och kallt torsdagsmorgon så jag valde en värmande quinoa gröt som var över mina förväntningar. Riktigt god med chai smaker, färska fikon, chiafrön och crumb på toppen. Jennifer beställde en surdegs tekaka med rabarberkompott, grekisk yoghurt och honungssmul. 
 

Pannkaksfrukost

God morgon! 
Pannkakor kan både vara nyttigt och ett snabbt alternativ som frukost.
Till dessa pannkakor behöver du tre ingredienser: 1 banan, 2 ägg, kanel.
Mosa bananen, vispa ihop med äggen och smaka upp med kanel och salt. Stek i olja (jag älskar att steka dessa i  kokosolja). Servera med färska bär och kokos, voila!
Nu ska jag iväg på lite ärenden, vi hörs senare!
 
 
 
 

Superfrön!

Hej bloggen! Jag är ledig och har spännande resor framför mig, wieeee :D
Jag skrattar åt mig själv när jag skriver detta inlägget. Andra bloggare lägger upp åtta bilder på deras outfit och jag lägger upp åtta på en chiapudding, komiskt faktiskt. Men såhär såg min frukost ut idag, älskar när jag har tid på morgonen att börja dagen i lugn och ro och äta en god frukost utan att behöva springa iväg till jobbet. 
 
Vaniljchiapudding (3msk chiafrön, 1 msk solrosfrön, 1 msk riven kokos, frön från 1/4 vaniljstång, 2 dl mandelmjölk) med färska jordgubbar och mullbär! 
 
Ni kan läsa om en fröguide i slutet av inlägget. Fyra frön som du inte får missa i din kost!
Scrolla ner för att få läsa mer!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fyra frön som boostar din hälsa!
  • Chiafrön: "Det populära superfröet". Chiafröet är den bästa vegetabiliska källan till omega 3. De är även proteinrika och fyllda med nyttiga mineraler. Chiafröet har ett mycket högt fiberinnehåll men är trots det snällt mot magen då fibrerna är gelbildande vilket är mer lättsmält för magen och kan bidra till ett sänkt kolesterolvärde. Näringsinnehåll/100g : fett: 31 g, protein: 16,5g, kolhydrater: 42g.
  • Amaranth: Detta är ett litet frö som är fyllt med protein och fibrer och kommer från en blomma. Amaranth är likt quinoa och kan användas i matlagning på samma sätt som quinoa och de vanliga sädesslagen. Det har ett lågt GI och är tilltalande rikt på vitaminer och mineraler. Dessutom innehåller amaranthfrön mycket protein. Amaranth är naturligt fritt från gluten. Näringsvärde /100g. Fett: 8,8g, Protein: 14,6g, Kolhydrater: 56,8g. 
  • Linfrön: "omega-3 bomb". Linfrön kommer från örtväxten lin och säljs i butik som antingen hela eller krossade. Linfrö är ett frö med högt innehåll av kostfiber, protein och fett- och då framförallt omättade fetter. Det innehåller dessutom ämnet fytoöstrogen som tillsammans med omega 3 och fibrer är bra för vår välmående. Man ska dock begränsa intaget av linfrön till 2 msk per dag då det även innehåller, linamarin, som kan omvandlas till vätecyanid. Vätecyanid är en väldigt giftig vätska och konsumtionen av linfrön bör därför vara  begränsad. Men var inte rädd för att äta din dagliga dos av linfrön, det gör gott för din kropp! Näringsvärde per 100g: Fett: 42,2g, Protein: 18,3g, kolhydrater: 1,6g. 
  • Pumpafrön: är fröna från en pumpa som innehåller mycket näring i form av mineraler, vitaminer, fiber och omättat fett. Pumpakärnor är rika på nyttiga antioxidanter, lutein och zeaxanthin, och proteinhalten hör till den högsta bland alla frön. De innehåller viktiga mineraler såsom zink och magnesium. Andra bioaktiva ämnen som pumpafrön är rik på är växtsteroler som kallas också för fytosteroler. Man kunde påvisa sänkande effekt på kolesterolhalten i blodet. Näringsvärde per 100g: fett: 46 g, protein: 24,5g, kolhydrater: 12,5g.