Långsamma kolhydrater
God morgon måndag. Hur står det till med mina läsare? Efter 8 timmar sömn känner jag mig laddad för en ny vecka. Och till helgen kommer min familj, jippie! Ikväll ska jag och Erik teama 90 minuter cykel på almedal, så det är bäst att ladda ordentligt med mycket mat och långsamma kolhydrater.
Kamutvete är en antik vetesort från Egypten (kamut tros vara det egyptiska ordet för vete) som är närmast släkt med durumvete.
Den har en dubbelt så stor kärna och innehåller mer proteiner, vitaminer och mineraler än andra vetesorter. Den kan användas till det mesta som annan vete används till, framför allt bröd, pasta och som matvete. Den hittas framför allt i hälsokostbutiker, då en del personer som inte tål vanligt brödvete kan äta kamutvete.
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G | |
Energi | 1 500 kJ |
Energi | 360 kcal |
Protein | 14 g |
Fett | 2,0 g |
Mättade fettsyror | 0,5 g |
Kolhydrater | 68 g |
Fibrer | 6 g |
C-vitamin | 0 mg |
D-vitamin | 0 mcg |
Folat | 40 mcg |
Järn | 4,2 mg |
Zink | 2,8 mg |
Kalcium | 35 mg |
Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas, version 2012-01-26
