Maca madness

Alla har vi våra egna sätt att vakna till och få lite extra energi i vardagen. För mig är kaffe ett måste på morgonkvisten och gärna en kopp efter lunch också. Helt galet vad beroende man blir, jag får super ont i huvudet om jag inte får min morgonranson. Men det är inget jag försöker sluta med, jag tycker inte att det finns något bättre än en kopp nybryggt kaffe på morgonen, en varm kopp med ren njutning :) 
 
För er som inte dricker kaffe (eller bara vill boosta kroppen med näring och ny energi) ska jag tipsa om macapulver. Maca är en rot som växer i Perus berg, Traditionellt har macaroten  bland annat använts vid stressrelaterade och hormonella problem, och vid trötthet, näringsbrist och minnesproblem. 
 
Näring: Macapulver är en signifikant källa till vitamin C, B1, B2, B3, B6, och även till kalcium, järn, fosfor samt spårämnen som koppar och mangan. Mangan och koppar kan bland annat skydda kroppen från oxidativ stress, medan koppar bidrar till att hålla nervsystem och immunsystem intakt. Riboflavin (B2) och Niacin (B3) bidrar till att reducera trötthet, är inbalndat i produktionen av röda blodkroppar samt för synen.
 
Hudvård: Maca är känt för sin förmåga att lindra hudproblem såsom acne. Jag vet en vän som har haft mycket problem med sin hud och som har fått en positiv upplevelse av maca. 
 
Hormoner: Maca kan balansera kroppens hormoner, lindrar PMS-besvär, klimakteriebesvär samt ökar fertiliteten. Maca är en endokrin adaptogen vilket innebär att den inte innehåller några hormoner utan istället näringsämnen som främjar en normal hormonproduktion. Det sägs även att det förbättrar den sexuella lusten både hos män och kvinnor. 
 
Energiboost: Maca fungerar som en naturlig energi boost vid trötthet. Många idrottsmän använder Maca för att öka sin prestation och uthållighet. Men var noga att inte ta det för sent eller på natten då kan det påverka din sömn negativt. 
 
Användning: Maca finns både i pulverform och tablettform. Jag har själv bara testat det i pulverform och brukar tillsätta det i mina smoothies på morgon/förmiddag för att få extra energi och boosta kroppen med näring. Börja med 1/2-1 tsk, sen kan du öka upp mängden när kroppen har vänjt sig. Den har en söt, lite kolaaktig och något speciell smak. De flesta vänjer sig dock snabbt och lär sig ofta att uppskatta både smaken och lukten. 
 
källa: VegKitchenWikipediaNatural NewsWellness Mama
 
Maca madness smoothie

Ingredienser: 1 1/2 frusen banan, 2 dl valfri mjölk (jag använde osötad mandelmjölk), 1 msk mandelsmör, 1-2 tsk macapulver, 1/2 tsk vaniljpulver, mandlar till garnering. 
 
Mixa alla ingredienser i en blender 1-2 minuter till en krämig konsistens, häll upp i ett stort glas, toppa med mandlar och njut!
 
blissfulbasil.com/almondbuttermacamadnessmothie