Rawfood lasagne

Min variant på rawlasagne, är enklare än man tror och det går bra att göra på vilka nötter du vill, välj de du tycker bäst om. Till en form (6-8 portioner) behövs: 3-4 zucchini (gärna gula och gröna). Grönsakspesto: 1 dl soltorkade tomater, 2 kvisttomater, 2 paprikor, 1 bunt/kruka färsk persilja, 1 kruka färsk basilika, 2 vitlöksklyftor, god olivolja. Nötcreme: 2 dl valnötter, 2 dl cashemnötter, olivolja, salt och peppar.
Gör såhär: Mixa båda rörorna till en grynig konsistens, om grönsakspeston blir för vattnig är det bäst om du silar bort den mesta vätskan. Kör nötterna länge i mixern så deras olja kommer fram och binds ihop till en creme med olja salt och peppar. Hyvla eller använd en mandolin för att skiva zucchinin tunnt. Börja med att täcka botten med zucchini, kleta på det ena röran, lägg zucchini igen åt andra håller och ta den andra röran, fortsätt så många lager du vill. Plasta och ställ en tyngt ovanpå så att den sätter sig. Låt den stå några timmar i kylen, gärna över natten. Servera med en god tomat/sparris sallad, balsamvinäger och kryddor!
 

Post-workout food

Tog mig ner till gymmet imorse efter fyra timmars sömn, puh! Men det var väldigt skönt efter en timmes morgoncardio :) Dagens lunch blev tonfisk röra med sallad och en vattenmelon/mynta drink till det, gott och laddat med näring! Nu är jag på väg till jobb, två dagar kvar till lite ledighet och kvalitetstid med mamma :)

Godis

Igår på jobbet hade vi ett stort sällskap från Volvo som hade en grill-fest på arkens veranda. Till minglet innan grillen hade vi hällt upp groteskt stora mängder av ahlgrensbilar/hjul/lasbilar... i stora champagneskålar. Min första tanke när jag såg godiset var: gud så gott, jag som älskar ahlgrens bilar, men en stunde senare blev det för bra med dessa volymer, nästan så jag mådde illa att bara kolla på det.

Jag har absolut inga problem med att äta godis, har alltid varit svag för godis och tycker man ska unna sig att njut ibland, men man kan ändå ställa sig vissa frågor: Vilken godisbit är godast, den första eller den tjugoförsta? Smakar det bättre med en hel chokladkaka än några bitar? Är det mer njutningsfullt med en hel chipspåse än med en liten skål?

Svenskarnas godisfrossande har ökat under de senaste 20 åren. På tre decennier har vi fördubblat vår godiskonsumtion. Och det är införandet av plockgodis i mitten av 80-talet som drivit på konsumtionsökningen.Att det finns så många sorter att välja mellan gör att vi plockar på oss ännu mer. Eftersom vi får plocka själva finns det ingen som stoppar oss. Enbart plockgodis kan inte förklara svenskarnas kärlek till godis. Det fanns en befäst godiskultur i landet redan innan. Vid mitten av 1800-talet blev Sverige självförsörjande på sockerbetor. Det gjorde att sockret blev billigt och därmed tillgängligt - alla hade råd att köpa godis. Vid sekelskiftet hade Sverige över 100 karamellfabriker.På 50-talet infördes lördagsgodis i Sverige, eftersom barnen hade för dåliga tänder. Myndigheterna ville förbättra det odontologiska hälsoläget och tyckte att man bara skulle äta godis en gång i veckan.

Tips för sundare godisvanor

  • Ät godis bara på lördagarna
  • Köp hälften så mycket som du brukar
  • Blanda upp godiset - 1/3 godis, 1/3 frukt och 1/3 nötter
  • Ät hellre godis på dagen än på kvällen
  • Gör ditt eget godis så vet du exakt vad du får i dig.
Men glöm inte att unna dig och njuta av det du tycker är gott :)