Ljuvliga Vaniljmunkar!

Idag var jag sugen på att baka men hade noll ideer. Frågade min pojkväl vad han var sugen på och han säger vaniljmunkar.... Jag har aldrig gjort det förut så jag gav mig på ett försök. Blev superbra!

Ingredienser: (24 st)

25 g jäst
1 dl mjölk, ljummen 37 grader.
6,5 dl vetemjöl
75 g smör
0,5 dl strösocker
2 st ägg
0,75 dl hemmagjord vaniljsås (eller valfri sylt/bär mos)
6 dl olja, till fritering
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Rör ut jästen i den ljumna mjölken och tillsätt 2 dl vetemjöl. Låt denna lösa deg stå i ca 20 minuter.
Rör under tiden smör och socker vitt och lite posigt. Tillsätt ett ägg i taget. (Om det skär sig nu var ej oroliga!)
Rör ner äggblandningen i den andra smeten och blanda ner resten av mjölet, men spar 1 dl till utbakning. Degen ska vara ganska lös. Häll upp degen direkt på ett mjölat bakbord. Kavla ut till ca ½ cm tjocklek och stansa ut rundlar som är ca 6 cm i diameter.
Lägg på en klick (1 tsk) vaniljsås och sen en en rundel ovanpå som lock. Nyp ihop försiktigt.
Lägg munkarna på bakplåtspapper och låt jäsa 1 h.
Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och medhöga kanter till ca 180 grader. (lägg i e brödbit bubblar det är oljan varm).
Fritera 2-3 munkar i taget i ca ½ min på varje sida. De ska bli gyllene.
Lägg munkarna på ett fat där bu blandat socker och vaniljsocker. Rulla runt!
Klart att börja mumsa!