Julstök, med fudge och kolor!

Julkolor med lime

Ingredienser: 20 st
100g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av två lime

Gör så här:

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör endast om ibland.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned rivet limeskal.
4. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
5. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Tips
Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.


Vit choklad fudge

Ingredienser: 20 bitar

0,75 dl vispgrädde
225g strösocker
75g smör
1 msk honung
50 g vit choklad, hackad
rivet skal av en lime eller apelsin.

Gör såhär:

Mjuk och seg chokladfudge med limesmak. Det är viktigt att den vita chokladen inte rörs ner förrän kolasmeten kokat färdigt annars kan den brännas.

1. Värm försiktigt grädde och socker i en tjockbottnad kastrull.
Rör försiktigt med en slev tills sockret löst sig. Tillsätt smör och honung under omrörning.
2. Låt koka utan lock till 116°. Ta kastrullen från plattan och rör ner choklad, vaniljsocker och limeskal. Vispa tills smeten är krämig.
3. Häll upp massan i en form med raka kanter, ca 12x12 cm täckt med bakplåtspapper. Låt svalna något. Skär med oljad vass kniv fyrkantiga bitar. Låt kallna. Förvara bitarna i plastlådor med lock i kylen.